Większość roślin posiadających właściwości lecznicze właśnie w tym okresie dostarcza najwięcej witamin i substancji odżywczych.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) to chyba jeden z najpopularniejszych ,,chwastów" występujących w Polsce, bardzo niedoceniana, wywołująca niemiłe skojarzenia. Jednak coraz częściej sięgają po nią ogrodnicy, którym zależy na naturalnej ochronie roślin przed szkodnikami, jest również bardzo dobrym, wieloskładnikowym nawozem oczywiście po uprzednim poddaniu jej odpowiedniej fermentacji.
Najlepszym okresem na zbiór pokrzywy jest kwiecień i maj, przed kwitnieniem roślin. Ma ona w tym czasie najwięcej pożądanych składników, witaminy A, B2, K, C. Ponad to:
- pomaga oczyszczać krew, usprawnia pracę wątroby, nerek, trzustki
- korzystnie wpływa na układ odpornościowy w okresie przeziębień i grypy
- wspomaga metabolizm i przeciwdziała zatrzymaniu wody w organizmie dzięki czemu polecana jest przy odchudzaniu
- dzięki zawartości żelaza i właściwościom zwiększającym wytwarzanie hemoglobiny polecana jest osobą cierpiącym na anemię.
W okresie wiosennym najbardziej wartościowy jest sok ze świeżej pokrzywy. W pozostałych porach roku herbata z suszonej pokrzywy. Najlepiej zbierać ją poranną porą, ale już po wyschnięciu rosy i suszyć w przewiewnym miejscu do momentu aż liście będą się kruszyć w palcach.
Ogrodników jednak najbardziej zainteresuje zastosowanie pokrzywy w ogrodzie. Mankamentem jest jednak fakt, że nie jesteśmy w stanie określić dokładnej ilości procentowej poszczególnych elementów. Bezdyskusyjny jest jednak fakt, że zawiera wiele składników mających niebagatelny wpływ na ich prawidłowy wzrost i rozwój.
- krzem- główny budulec ścian komórkowych w roślinach
- magnez- którego niedobór powoduje utrudnienia w pobieraniu i wykorzystaniu azotu
- wapń- decyduje o przepuszczalności ścian komórkowych, neutralizuje kwasy organiczne, zapewnia odpowiedni wzrost korzeni
- mangan- również przyczynia się do wzrostu korzeni,pomaga w pobieraniu fosforu, dzięki temu poprawia mrozoodporność roślin wieloletnich
- potas- zapewnia obfite kwitnienie,
- miedź- zapewnia prawidłowy wzrost roślinie,
- żelazo- zapobiega chlorozie liści.
Gnojówka z pokrzywy- najpopularniejszy chyba sposób przetworzenia pokrzywy.
Do przygotowania naszej mikstury potrzebne będzie wiadro plastikowe (nie może być metalowe, ponieważ metal w procesie fermentacji może wejść w reakcję chemiczną z roztworem), jakąś starą firankę z drobnymi oczkami, która będzie zabezpieczeniem przed muchami, sekator i grube rękawiczki do róż, z osłonięciem przedramienia. Gruba naturalna skóra rękawic ochroni nasze dłonie przed nieprzyjemnym zetknięciem z parzącą pokrzywą. Jeżeli pokrzywa nie jest jeszcze bardzo wyrośnięta wystarczą rękawiczki półdługie ale chroniące nadgarstek. Lepiej nie zbierać pokrzywy do foliowej siatki. Bardziej wskazany będzie kosz lub fartuszek na owoce. Dzięki niemu mamy obie ręce wolne, nie grozi nam poparzenie, a gdy fartuszek się napełni możemy przesypać jego zawartość bez konieczności zdejmowania go.
Fartuszek do zbierania owoców, rękawiczki długie Classic
Zebraną pokrzywę tniemy na krótsze kawałki. Mniej więcej kilogram pokrzywy, jak będzie więcej oczywiście nic się nie stanie ważne żeby zmieściła się we wiadrze, zalewamy wodą najlepiej deszczówką. Odstawiamy w ustronne miejsce w ogrodzie, najlepiej takie, z którego zapachy nie dochodzą, bo będzie on intensywny i nieprzyjemny, zakrywamy firanką i codziennie mieszamy. I tak przez 2-3 tygodnie. Naturalną oznaką fermentacji jest wytwarzanie się piany, gdy zauważymy, że piana znika oznacza to, że mikstura jest gotowa.
Nawożenie
Rozcieńczmy uzyskaną gnojówkę w proporcji 1: 10. 1 porcja pokrzywy na 10 porcji wody. Nie zaleca się tego rodzaju nawozu dla cebuli, czosnku, fasoli i grochu. Dobrze wpływa natomiast na: pomidory, kapustę, ogórki, róże, byliny, wszelkiego rodzaju kwiaty jednoroczne.
Oprysk:
Skuteczny w zwalczaniu przędziorka, mączniaka rzekomego, mszyc, tarczników. Przy profilaktycznym oprysku, to znaczy przed wystąpieniem pierwszych objawów wystarczy rozcieńczenie jak w przypadku nawożenia. Gdy jednak zauważymy już wyżej wspomniane np. mszyce możemy zwiększyć stężenie i rozcieńczyć w proporcji 1:5. Opryskujemy co 2-3 dni aż problem nie zniknie.
Wywar
Dla osób bardziej niecierpliwych lub zaskoczonych nagłym atakiem choroby czy szkodnika w ogrodzie polecam wywar z pokrzywy. 0,5kg ziela zalewamy 5l wody deszczowej i odstawiamy na 24h. Po tym czasie wywar jest gotowy do wykonania oprysku. Nie wymaga on rozcieńczenia.